top of page

Història

Inici del negoci abans del 1890, que és la primera referència escrita que trobem per poder contar els anys d’antiguitat del nostre comerç.

Assegurar-ho amb certesa quan va començar el negoci de cotilleria a l’actual Mora-Vigas és difícil, ja que abans del 1890 no trobem cap referència escrita, però a partir d’aquesta data hi ha documents que ja parlen de la cotilleria artesanal, que a hores d’ara ja té una descendència de quatre generacions i l’any vinent el 2015 farà els seus 125 anys d’existència.

No hi ha cap dubte que la fundadora va ser Maria Clos i Domènech, cotillaire de professió, així documentada en el registre civil de Sant Celoni i que va continuar el negoci familiar i la professió que va aprendre de la seva mare, la seva filla Antònia Ribalta i Clos, reconeguda cotillaire cap als anys 20 de moltes marques que començaven a crear a nivell industrial els seus productes com els germans Bloch fundadors de la marca Belcor.

Després va agafar el relleu la seva jove Dolors Vigas i Codina que va passar a tenir un negoci de compra i venda de productes de cotilleria, llenceria i bany deixant ja la professió de cotillaire que no va poder aprendre de la seva sogre  i des de fa una quinze anys hi ha la Mª Antònia Mora i Vigas, besnéta de la fundadora del negoci, és al davant del negoci familiar.

Ubicada la botiga en la cruïlla dels cèntrics carrers celonins d’Anselm Clavé i Sant Josep al centre de la vida i ja situada en un edifici històric modificat per ser vivenda a càrrec del mestre d’obres de l’ajuntament i marit de la cotillaire fundadora, de la fàbrica tèxtil de Can Martori cap a l’any 1700... s’ha conegut la botiga  per diversos noms , alguns de populars com a Ca la Cotillaire en l’època de la Maria Clos, a Ca la Presta en el període d’Antònia Ribalta, perquè durant la guerra i degut al seu color polític i el buit que li van fer la gent dels nacionals que eren els que podien pagar amb diners, l’altre gent més humil i que va ajudar a tirar endavant el negoci pagava amb espècies, pa, patates, llegums i altres coses que es conreaven al camp i als horts. Després va ser conegut amb el nom actual de Mora-Vigas quan se’n va fer càrrec del negoci Dolors Vigas i fins l’actualitat amb Mª Antònia Mora que continua portant el mateix nom.

En els inicis del negoci es confeccionaven les peces interiors, com les cotilles, els sostens, les faixes de cordons , els “corsés” , amb màquines Singer industrials, tot totalment artesanal, fins al 1975, després d’aquesta data l’activitat evoluciona per dedicar-se a la compra-venda de llenceria, cotilleria i bany amb els seus complements.

Al 2010 la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la tasca portada a terme per l’establiment en el comerç de proximitat, i per la seva especialització de productes relacionats amb el negoci, va ser guardonada amb el premi COMERÇ CENTENARI DE CATALUNYA, també per la seva excel·lència i tradició.

Des d'aleshores i fins ara han estat al servei de les nenes, noies , dones de Sant Celoni i comarca, sempre estan en el mateix enclavament de la cruïlla dels carrers cèntrics de la vila.

bottom of page